Kváskové bagety z chladničky
Na rozkvas potrebujeme:
80g kvások
100g vlažná voda
100g múka Nutrifree
Kvások rozmiešame vo vode a pridáme múku. Cesto zakryjeme a necháme na kuchynskej linke cca 4 hodiny, pokiaľ nevzniknú bublinky.
Na biele bagety :
400g Mix per pane alebo: 160g Mix universal mais free+40g Mix per pane + 100g Farina Multiuso
300g vlažná voda
5g sol
30g olivový olej
Na celozrnné bagety, tak isto ako na biele, dáme len múku Mix per pane Integrale 280g.
Na Integrale múku treba vždy pridať o niečo viacej tekutiny.
Vo vode rozmiešame rozkvas, pridáme múku, sol ,olej a vypracujeme hladké cesto.
Netreba miesiť, stačí ručne alebo pomiešať s varechou.
Cesto dáme do vyolejovanej nádoby ( do krabice s vekom ) a necháme na kuchynskej linke cca 4-5 hodín.( Nádobu iba zakryjeme) Potom nádobu zavrieme a preložíme do chladničky na 48 hodín.
Po uplynutí tohto času cesto vyberieme a vyklopíme na pomúčenú dosku. ( Na pomúčenie dosky je najlepšia ryžová múka, nelepí sa tak, ako bezlepkové zmesi )
Cesto rozdelíme na 3 časti, sformujeme a dáme na pekáč. Necháme cca hodinu kysnúť, potom pečieme 10 minút na 230 stupńoch v zápare, potom bez záparu na 210 cca 20 minút.
Ak chcete urobiť ciabattu, tak cesto nerozdelte, iba preložte na plech. Môžete dať na vrch aj olivy, sušené paradajky atď.