Zemiakové pagáče
500g MiX per Pane,
210ml vlažné mlieko
250g acidko
1 PL kryštálový cukor
1čl soľ
1balíček sušené droždie
kačacia masť
varené zemiaky cca 4 -5kus vo velkosti vajíčok
POSTUP:
Vlažné mlieko, cukor a sušené droždie si zmiešame v miske, pridáme soľ, múku a ručne
vyhnieteme vláčne cesto, ktoré necháme kysnúť 45minút. Po tejto dobe si cesto ešte
premiesime rukami a následne si ho rozdelíme na malé rovnaké časti cca 12ks. Každý
kúsok si zvlášť rozvaľkáme na tenko. Plytký tanier si potrieme kačacou mastou a
cesto si položíme na takto potretý tanier, vrch cesta si tiež potrieme mastou a na takto
natreté cesto opäť položíme ďalšie a tiež ho potrieme. Takto pokračujeme až kým
nebudeme mať všetky kúsky na sebe poukladané. Takto naukladané cesto odložíme na
40minút do chladničky. Po tejto dobe všetky pláty poukladané na sebe rozvaľkáme na
tenké cesto. Na vrch cesta nastrúhame zemiaky uvarené v šupke a posolíme.
Potom cesto prekladáme,hornu tretinu cesta zhora nadol cez ktorú preložíme dolnú tretinu zdola nahor.Potom tretinu zprava dolava a zlava do prava.
Cesto necháme odpočívať 15 minút.
Potom rozvalkáme a vykrajujeme pagáčiky.
Pečieme na 190 stupňoch 15-20 minút.