Bryndzové pirohy
Na cesto:
500+200 g varené zemiaky v šupke
1 vajce
200g múka mix per pane ( alebo 100g Mix per pane+100g Fresca)
Sol
Plnka:
250g bryndza
200g varené zemiaky
Zmiešame bryndzu so zemiakmi.
Zemiaky uvaríme v šupkách a necháme ich vychladiť. Urobíme si cesto: Do misky dáme múku, na jemno nastrúhané zemiaky, jedno vajce a štipku soli. Rukou spracujeme cesto, ktoré necháme chvíľku oddýchnuť.
Rozvaľkané cesto povykrajujeme kolieskom, alebo pohárom. Pri vaľkaní podsýpame múkou.
Naplníme plnkou a uzavrieme bud formou na pirohy alebo vidličkou spojíme okraje.
Dáme do vriacej slanej vody . Po chvíľke vyplávajú a potom ich ešte aspoň 3-4 minút povaríme.
Polejeme masťou vyškvarenou zo slaninky, na vrch dáme kyslú smotanu, slaninku a opekanú cibulku.